måndag 4 juni 2012

Diabetes insipidus

I morse packades den gula kånken med blöja, napp och banan. Sedan åkte vil till barnsjukhuset på Östra. Vi hade tid kl 10.30 på urinavdelningen. Hon fick lämna kisseprov och sedan fick hon bedövningsplåster på båda armväcken för att kunna ta blodproverna smärtfritt. Nu var det så att man skulle vänta 1 ½ timma på att dom plåstrerna gjorde nytta. Inget kul alls att sitta där med en liten som vill åka hem för att hon vill sova. När sköterskan väl hade lyckats få sina rör med blod så fick vi äntligen lämna stället.
Lite krångligt att få ut något blod på den ungen. Blodkärlen drar i hop sig så då blir det tvärstopp.
Vi skall tillbaka för fler prover och röntgen på njurarna. För att gå till botten med vad detta kan vara.
Vad sa då läkaren?
Vi fick diagnosen diabetes inipidus.
Men som läkaren sa, det är så det ser ut nu. Allt kan ändras.

Diabetes insipidus beror på brist på hormonet vasopressin (AVP) som också kallas antidiuretiskt hormon (ADH). Det är denna form av diabetes insipidus, som också kallas central diabetes insipidus som behandlas enligt nedanstående beskrivning. Diabetes insipidus kan emellertid även bero på en okänslighet för AVP i njuren. Detta tillstånd kallas nefrogen diabetes insipidus.
AVP bildas i nervceller i ett område av hjärnan som heter hypothalamus. Från dessa nervceller sträcker sig nerver ned till hypofysens baklob, som också kallas neurohypofysen, och härifrån frisätts AVP till blodbanan.
AVP reglerar vår urinproduktion genom att binda till vissa mottagarmolekyler (receptorer) i njuren. På så sätt kan AVP mediera öppning/stängning av vattenkanaler som styr hur mycket urin vi producerar. Utan AVP kan inte njuren koncentrera urinen och du får mycket stora utspädda urinmängder, så kallad polyuti.
Sjukdomens orsaker:Diabetes insipidus är en ovanlig sjukdom som kan ha många olika orsaker. Det vanligaste är dock att du har någon slags tumör i eller nära det område där AVP bildas eller att du blivit opererad i detta område.
Det finns också mycket ovanliga ärftliga former av diabetes insipidus.
Nedan följer några olika orsaker till diabetes insipidus:
  • Tumörer såsom hypofystumörer, kraniofaryngeom, meningeom
  • Efter kirurgi i hypothalamus/hypofys
  • Syrebrist, orsakad av till exempel blödning eller stroke, i det område där AVP bildas.
  • Olika ärftliga former av diabetes insipidus
  • Så kallade granulomatösa sjukdomar till exempel histiocytos, sarkoidos
  • Infektioner, till exempel tuberkulos, meningit
  • Autoimmuna sjukdomar
  • Efter trauma
Det finns också fall av så kallad idiopatisk diabetes insipidus, vilket innebär att vi inte vet orsaken till dess uppkomst.

Tro nu inte att jag har skrivit denna beskrivning själv, med alla dom där konstiga läkarnamnen.
Hittade mer info på nätet. Läkaren förklarade ju vad det var men kom bara ihåg ADH. Kanske inte så konstigt för att om man lägger till ett D så är det ju det jag har.
Han sa också att det inte var något att oroa sig för. Vilket jag höll med om. TILLS, jag letade på nätet och det enda jag såg var Tumör i beskrivningen om sjukdomens orsaker.
Men jag väljer att koncentrera mig på det som står längst ner, att det är idiopatisk.
Hon föddes ju som sur bebis, så kanske är det det som är orsaken.
Med sur bebis menas det att blodet är surt. När hon föddes så var hon livlös och hade varit utan syre ett tag. Därför blir blodet surt.
Fortsättning följer..........



3 kommentarer:

  1. Lilla gumma, och hela familjen - läs nu INTE mer på internet om detta för man får alldeles för mycket information som inte alls behöver vara det alla minsta relevant! Tänker på er...

    SvaraRadera
  2. Hej
    Har själv en dotter född 2010 mars. Som har central diabetes incipidus. Vill du prata mer så maila mig på emmily 1983@hotmail.com

    SvaraRadera
  3. Hej! Jag har själv diagnosen diabetes insipidus sen ungefär ett år tillbaka. är det något du vill ha svar på ellet bara vill prata om så hör av dig på min mail mickis_92@hotmail.com ibland kan de va skönt att få reda på det man undrar av en som lever med diagnosen och inte av en läkare! hare bra och lycka till!

    SvaraRadera