fredag 23 april 2010

Dyslexi


Vad är dyslexi?
En typ av läs- och skrivsvårigheter. Kallas ibland ordblindhet.

Vad beror det på?
Det vet man inte riktigt, men det har ingenting med ­intelligens att göra.

Är det vanligt?
Också svårt att säga. Det finns olika grader av dyslexi, men uppskattningsvis har runt sex procent grava problem och ­ytterligare fyra procent lindriga.

Vilka är symptomen?
Några kännetecken på dyslexi kan vara att du läser trevande eller hackigt, hoppar över, kastar om eller lägger till hela eller delar av ord. Ett annat tecken är att du inte kan komma ihåg vad du läst, trots att du gått igenom en text flera gånger. När det gäller skrift är symptomen ungefär desamma, plus att du gärna spegelvänder bokstäver och siffror, eller rentav glömmer hur de ska se ut. Vissa dyslektiker har alla dessa symptom samtidigt, andra har bara några.

Går det att bota?
Nej, men det går att underlätta för den drabbade. Skolan kan ta fram en individuell handlingsplan, så att eleven inte halkar efter. Läs mycket och lyssna på talböcker, så att du lär dig ord och ljud. De flesta skrivprogram på datorn har rättstavningsfunktioner, och så finns det mer avancerade hjälpmedel också, som talande tangentbord och översättningspennor.

Var finns hjälp?
Dyslexi upptäcks nästan alltid hos barn, väldigt få drabbade blir vuxna utan diagnos. Misstänker du att någon i din närhet är drabbad, ta kontakt med skolhälsovården eller vårdcentralen för en dyslexiutredning. Utredningen görs av en logoped eller speciallärare och innehåller olika teoretiska tester.

Källor: www.vardguiden.se och http://www.dyslexiföreningen.se/


Tänk om man visste allt detta på 80-talet. Oj, vad det hade hjälp mig.

3 kommentarer:

  1. Hej, spännande blogg du har! Fin design och bra innehåll. SÖT flicka du har! :)

    SvaraRadera
  2. Det är tur att vi alla är bra på olika saker. Livet skulle vara lite tomt annars!

    Jättekram till Bauti, maken och lilla Cleo!

    SvaraRadera