tisdag 28 augusti 2012

Brustet hjärta

Fick veta att det som drabbat Eje var brustet hjärta, takotsubo kardiomyopati.
Jag blev helt tyst och tänkte, det sa dom ju att jag hade när jag åkte in akut för bröstsmärtor, otrolig smärt i ½ kroppen och förlamad arm.
Och det var 2003.
Läkaren som förklarade det sa att det läker av sig själv och det finns inget man kan göra åt det.
Hon påpekade att det var "nytt" fynd i läkarvården. Och att man inte viste så mycket om det.
Hur hon viste vad det var är helt otroligt. Det fanns inte äns i Sverige då.
Läkaren var en ung tjej. Kanske för att hon var nyfiken på läkarkonsten så viste hon var det var.
När jag letar på nätet så hittar jag bla en artickel från Arbetsmiljöforskningen.
Så här står det i den artickeln:

Brustet hjärta drabbar vanligen kvinnor i 60-årsåldern, som lider av svår stress, till exempel mobbning. Sjukdomen liknar en hjärtinfarkt, men patienterna tillfrisknar snabbare om de får vård. En av de första patienter i Sverige som fått diagnosen brustet hjärta, takotsubo kardiomyopati, är en 58-årig kvinna. Hon drabbades av brustet hjärta efter att ha utsatts för mobbning på sitt jobb. Kvinnan togs in på Sahlgrenska sjukhuset i januari 2011 med akut hjärtsvikt. Läkarna trodde hon fått en infarkt, men hon hade varken stopp i kranskärlen eller skador på hjärtmuskeln. Däremot var vänstra kammaren i hjärtat uttänjt som en ballong. Det är den delen som påverkas av stresshormonerna adrenalin och noradrenalin. Medicin som blockerade hormonerna bidrog snart till att kvinnan började må bättre och hon kunde lämna sjukhuset efter fem dagar.
- Kunskapen om brustet hjärta är inte tillräckligt spridd bland hjärtläkarna, säger hjärtforskaren Elmer Omerovic vid Wallenberglaboratoriet vid Sahlgrenska universitetssjukhuset till Dagens Medicin.

Och denna artickeln:

Karin Schenck-Gustafsson är professor och överläkare i kardiologi på Karolinska universitetssjukhuset. Hon är också chef för Centrum för genusmedicin vid Karolinska institutet. Hon har skrivit boken Det brustna kvinnohjärtat (Prisma). Här svarar hon på våra frågor om brustet-hjärta-syndromet:Är ”brustet hjärta” och hjärtinfarkt samma sak?– Nej, ”brustet hjärta” är en form av akut hjärtsvikt som orsakats av att vänster kammare inte kan pumpa ut blod som det ska. Patienten kommer till sjukhuset med ont i bröstet och andra symtom som tyder på att det handlar om hjärtinfarkt, men det syns inga förträngningar i kärlen och EKG och blodprover visar inga tecken på hjärtinfarkt.Går hjärtat verkligen sönder?– Det går inte sönder, men på röntgen eller med ultraljud kan man se att vänstra kammaren antagit en speciell form. Den ser ut som en ballong med ett smalt skaft. I Japan, där sjukdomen upptäcktes på 1990-talet, har man gett utseendet ett namn, tako-tsubo, efter en bläckfiskfälla med liknande utseende. När vänstra kammaren ser ut så här kan hjärtat inte pumpa normalt utan sammandragningarna blir ojämna och ineffektiva. Det leder till hjärtsvikt, vätska i lungorna och patienten får svårt att andas.
Är det vanligt?
– Det är en sällsynt sjukdom, men fenomenet, som förbryllar hjärtläkarna, är kanske ändå vanligare än vi känt till tidigare  (första fallet i Sverige var 2011).
Vad orsakar sjukdomen?
– Broken-heart-syndrome – på svenska brustet-hjärta-syndrom – kan utlösas av att man hamnat i svår psykologisk stress. Det kan ha utlösts av något svårt känslotrauma – en nära anhörig har kanske dött, något av barnen skiljer sig, man har varit inblandad i en trafikolycka eller utsatts för inbrott eller man har haft ett stormigt gräl. Stressen har fått skyhöga halter av stresshormonerna adrenalin och noradrenalin att pumpas ut i blodet.
Hur kan stresshormoner påverka vänstra hjärtkammaren så att den ändrar form och orsakar hjärtsvikt?
– Det finns olika teorier om det. En teori är att de mottagarceller – receptorer – som stresshormonerna sätter sig på är koncentrerade just i spetsen på vänstra kammaren.
Vilka drabbas?
– Nästan enbart postmenopausala kvinnor. Vi vet inte varför, men det kan bero på att östrogennivåerna sjunker efter klimakteriet. Östrogenet skyddar då inte längre mot de höga halterna av stresshormoner.
Är tillståndet livshotande?
– Det är mycket farligt. Man dör om man inte får behandling.
Vad gör doktorn för att reparera det ”brustna” hjärtat?
– Vi sätter omgående in hjärtsviktbehandling med mediciner och andningshjälp och ibland måste patienten till och med läggas i respiratorn.
Blir man helt frisk efteråt?
– Redan efter två, tre veckors behandling är patienten återställd från hjärtsvikten och vänster kammare har fått tillbaka sin normala form. Det ser man tydligt med ultraljud på hjärtat. Men de höga halterna av stresshormoner som adrenalin och noradrenalin finns kvar i blodet länge efteråt och patienten är ofta mycket trött och medtagen.
Går det att förebygga att man drabbas av ett så här livshotande tillstånd?
– Det går förstås inte att helt klara sig genom livet utan att råka in i någon stressituation. Men det viktigaste är att man lär sig hantera stress och att man försöker undvika andra riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom som högt blodtryck, höga blodfetter, övervikt och rökning. Fysisk aktivitet är också stressdämpande och stärker hjärtat.


Jag kan fortfarande inte riktigt fatta. Jo visserligen, jag hade det jävligt stressigt och orimliga krav ställdes på mig. Samt en nydiagnoserad depression.
Så jag kan se, med facit i hand, att det var en ohållbar situation.
Men jag var inte äns 30. Så det kunde ju inte varit hjärtat. Jag hade visserligen inte lyssnat på min kropp när den skrek
STOPP, INTE MER!!!
Tuffade på som vanligt i 270.
Det var ju bara att bita i hop. Det går över.
Så levde jag då.
Vilket pris har jag fått betala, kan man fråga sig idag.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar